ישראל זר-אביב

עו"ד ומגשר

צוואה וירושה

מתי בפעם האחרונה ערכת או עדכנת את הצוואה שלך?

לכל אחד ואחת מומלץ לערוך צוואה, זאת משום שהדרך הטובה ביותר למנוע סכסוכי ירושה מרים בין היורשים – לדורות – היא הצוואה!.

ישנן דרכים המוסדרות בחוק לשם עריכת צוואה, ובין היתר: צוואה בעדים, צוואה נוטריונית (המוכרת גם כצוואה בפני רשות) וצוואה בכתב-יד. צוואה בעדים תיחתם ביד המצווה ובפני שני עדים, לאחר שהצהיר המצווה שזו צוואתו. העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת ידם על-פני הצוואה כי המצווה הצהיר וחתם בפניהם. סימני ההיכר של צוואה זו הם כי הצוואה כתובה וכי שני העדים חתמו עליה.
הצוואה הנוטריונית, נערכת בכתב אך לא יחתמו עליה שני עדים, אלא יתנוסס חותם הנוטריון עליה, המצהיר כי הוסבר למצווה על מה הוא חותם ולאחר שהתרשם כי המצווה עשה צוואתו ללא אינוס וכפייה ומתוך רצון והבנה.
צוואה בכתב-יד, כשמה כן היא, נערכת בכתב-יד ע"י המצווה בלבד ונחמת על-ידי המצווה בלבד! אין לה עדים, היא לא תמיד נערכת בהתאם לדין – ולעיתים רבות ישנה התערבות של בית המשפט בשל התנגדותו של יורש פוטנציאלי או כזה שלא קיבל את מה שחשב שמגיע לו.
חשוב מאוד להבין כי תמיד הצוואה האחרונה היא הקובעת! על כן, לתאריך הצוואה חשיבות רבה ביותר כאשר הגיעה השעה להוציאה אל הפועל.
כל עדכון של הצוואה מחייב עריכת צוואה מחדש.
בכדי להימנע ממצבים שבהם מתעורר ספק באופן עריכת הצוואה – רצוי מאוד להיוועץ בעורך-דין לשם עריכתה בהתאם להוראות החוק והפסיקה הרלוונטית – כך יובטח כי רצון המצווה הוא אשר יתממש בבוא היום, במאה ועשרים שנה.
את הצוואה יש להפקיד אצל רשם הירושות והצוואות, פעולה שחייבת להיעשות ע"י המצווה בעצמו, וכן יש לשלם אגרה צנועה במעמד ההפקדה.
אדם מבוגר מאוד או הידוע כחולני – כאשר עורך צוואתו או מעדכנה, מן הראוי כי תלווה בחוות דעת של רופא (רצוי שיהיה מומחה גריאטר או פסיכיאטר) המעידה על כשירות המצווה לעריכת צוואה. בדרך זו ניתן למנוע אחרי לכתו של המצווה התנגדות של מי מהיורשים הפוטנציאליים לצוואה על בסיס טענת "אי-כשירות המצווה" בשל מחלותיו או מצבו הנפשי.
לסיכום נאמר, כי חרף שניתן לערוך צוואה לבד – הרי אין אדם רוצה מחד לצוות ליורשיו ומנגד להביא לסכסוכי ירושה מרים או לפסילת צוואתו, ולכן, כדאי מאוד להשתמש בשירותיו של עו"ד אשר ידריך, ינחה ויערוך את הצוואה באופן הראוי ובמקצועיות.
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה!
בברכת אריכות ימים ובריאות!

• האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי

• ליעוץ משפטי ספציפי יש לפנות לעו"ד ישראל זר אביב
• הכותב הינו מייסד משרד זר-אביב, עורכי-דין
רח' התע"ש 26, קומה 1, כפר-סבא
טל': 097677659; פקס': 09-7667341

 

למאמרים נוספים בנושא ייפוי כח מתמשך וצוואה וירושה:

  1. מהו ייפוי כח מתמשך
  2. מדוע על סוכן ביטוח חיים להכיר את התיקון לחוק הכשרות המשפטית?
  3. הצוואה בוטלה בשל פגם בצוואה
  4. המדריך לייפוי כוח מתמשך
דילוג לתוכן